SON EKLENENLER

Kırıkkale Üniversitesi'nin kalite ve liyakat anlayışı şaşırtmadı!

Üniversitelerde istihdamda "liyakat-kalite" amacıyla önceki YÖK başkanı zamanında uygulanmaya başlanan ve önemli bir aşama olan "öncelikli alandan araştırma görevlisi alımı" projesi Üniversitelere önemli bir insan kaynağı imkanı sağlamıştır.
25 Kasım 2021 12:51

Bu projenin gerçekleşmesi ile orta vadede bazı alanlarda yeterli insan kaynağına ulaşılacaktır. Ancak burada yeterli insan kaynağı "liyakatli-kaliteli" insan kaynağı anlamına gelip gelmediği tartışma konusudur.

Kırıkkale Üniversitesi'nin öncelikli alanlarda özellikle Hukuk Fakültesi'ne araştırma görevlisinin alımında önemli sıkıntılar olduğu memurlar.net'te daha önce gündeme gelmişti.

Söz konusu yazıda, "anabilim dallarına alınacak araştırma görevliliğinde, ilgili anabilim dallarında yüksek lisans yapanların değil kamu hukuku ve özel hukukta genel anlamda yüksek lisans yapanların ön değerlendirmede mülakata çağrıldığı, artık ceza hukuku, anayasa hukuku, medeni hukuk, mali hukuk, icra ve iflas hukuku gibi alanlarda yüksek lisans yapanların araştırma görevlisi olmalarının önünün tıkandığı" dile getirildi.

Ve aynı yazıda, 18 Kasım'da yapılan mülakat sınavının adaletli olmayacağı, usulsüzlükler içerdiği ifade edilerek, acilen sınavın iptal edilmesi gerektiğini kaydedildi.

18 Kasım tarihinde yapılan mülakat sınavının sonuçları 23 Kasım tarihinde Üniversite web sayfasında ilan edildi.

Bazı anabilim dallarında ALES veya dil puanı diğer adaylardan düşük olan adayların mülakatta yüksek puan verilerek kazandırıldığı, ALES ve dil puanı yüksek olan adayların ise mülakatta düşük puan verilerek başarısız sayıldığı ilan edilen listede görülüyor.

Söz konusu araştırma görevliliği alım sınavı sonuçlarına bakıldığında ortaya çıkan manzara nitelikli eleman seçiminden ziyade önceden sonuçların belli olduğu izlenimi oluşturmaktadır.

Bunlara ilave olarak rektörlüğün sonuçların belirlenmesinde etkin rol oynaması gibi bir süreç yaşanması halinde durum daha sıkıntılı olacaktır.

Nitekim 2019 yılı ocak ayında yapılan araştırma görevliliği alımında Rektör Yardımcısının kızının sınavı kazandırılması olayı zihinlerde tazeliğini korunmaktadır.

Hatırlatmak gerekirse 30 Ocak 2019 tarihinde açıklanan ve önceki rektör yardımcısının kızının listeye alınması ile diğer adayların ise başvuru şartlarını taşımadığı için elendiği ön değerlendirme uygulaması karşımıza çıkmaktadır. Rektör yardımcısının kızı 34. Sıradan 2. Sıraya, diğer adaylar yukarıda ifade edilen gerekçeler çerçevesinde elenerek, getirilmiştir. Olayın ortaya çıkması sonucunda da rektör yardımcısı görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır.

Son sınavda da normal şartlarda listeye giremeyecek kişiler bu eleme yöntemi ile listeye alınmış, "kalite-liyakat" hedefi, usulsüz bu uygulama ile ulaşılamayacak konuma gelmiştir.

Bu konuya acilen YÖK Denetle Kurulunun müdahale etmesi gereklidir. Yoksa spesifik alanda yüksek lisans yapan gençlere yazık olacak, hukuk fakülteleri de "liyakat ve kalite" hedefinden ciddi anlamda uzaklaşacaktır.

Sınav sonuçlarına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

SGKREHBERİ

AKADEMİ DÜNYASI SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER