SON EKLENENLER

EYT YASASI ÇIKACAK MI? EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan EYT'lilerin talep ve önerilerinin dinlenmesi amacı ile Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirmiş ve böylece EYT konusu 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündem maddeleri arasında yerini almıştı.
07 Ekim 2019 07:49

EYT yasasının meclise gelip gelmeyeceğine dair resmi bir açıklama gelmese de komisyondaki üç farklı EYT teklifi ve Almanya - Finlandiya modelleri sıkça tartışılıyor. 5 milyona yakın vatandaş EYT yasasını beklerken konuyla ilgili 'EYT yasası meclise geliyor mu? 'EYT'de Almanya ve Finlandiya modelleri nelerdir? sorusunun yanıtları aranıyor. İşte son dakika haberinin detayları...

Yeni yasama yılının başlamasıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu da tekrar gündemin önemli başlıkları arasında yer almaya başladı. EYT'liler Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu'ndan gelecek habere odaklanmışken, EYT yasasından kimlerin ne şekilde yararlanacağını da araştırmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bir rapora göre eğer söz konusu yasa bugün çıkarsa herkesin emekli olması mümkün değil, EYT bekleyenlerin emekliliğinin 10 yıllık süreye yayılacağı ve 1 milyona yakın kişinin bundan faydalanacağı belirtiliyor. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

PRİM VE SÜRE...

Yapılan söz konusu değişiklikle 8 Eylül 1999'da sigortalı olanlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. İşte EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasıyla, 8 Eylül 1999'da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.

MECLİS'İN GÜNDEMİNDE

Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamladığı halde yaş şartı arttığı için emekli olamayanları (EYT'li) umutlandıran haber geçtiğimiz günlerde gelmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, EYT'lilerin durumu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirmişti. Erken emeklilik yasasının Meclis'te görüşülüp görüşülmeyeceğine dair henüz bir açıklama gelmese de gözler komisyonda olan üç EYT teklifine çevrilmiş durumda.

5.4 MİLYON EYT'Lİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlanan rapora göre; 2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de Emeklilikte Yaşa Takılanların sayısı 5 milyon 954 bin 225 kişi olarak belirlendi. Bu rakamın, her ay 50 bin kişinin emekli olduğu düşünülürse, 1 Eylül 2019 itibarıyla 5 milyon 404 bin 924 kişiye düşmüş olacağı öngörülüyor. Bu kişilerin emeklilik maliyetinin de ortalama 1.600 TL emekli maaşı üzerinden hesaplandığında yıllık 103.8 milyar lira olacağı hesaplanıyor.

10 YILA YAYILACAK

Ancak rapora göre bugün yasa çıkarsa 5 milyon 404 nin kişinin hemen emekli olması mümkün değil. EYT'lilerin emekliliğinin en az 10 yıllık süreye yayılacağı, emekli olacakların sayısının 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşeceği raporda yer alıyor. Böylece yasa çıkması durumunda EYT'nin bütçeye maliyeti yıllık 14.4 milyar lira olarak hesaplanıyor.

 

SABAH

AKADEMİ DÜNYASI SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER